Top Sante over 'keuzes na de vakantie'

topsante-medium (4K) Auteur: Johanna Hoogendam
Datum: juli 2006

Mensen houden van veiligheid, ze kiezen vaak liever voor de zekerheid van de bestaande situatie, dan voor de onzekerheid van de nieuwe, onbekende situatie.

Mensen helpen achterhalen wat ze werkelijk willen, dat is wat Reinoud van Rooij als trainer doet. Hij begeleidt hen bij hun stap om te gaan doen 'wie ze zijn'.

Waarom is de vakantie zo'n moment waarop belangrijke beslissingen worden genomen?
"Op vakantie ben je niet alleen uit je dagelijkse ritme, maar kom je ook losser te staan van ideeën en veronderstellingen die je onbewust hebt in je hoofd. Bijvoorbeeld dat je het allemaal maar moet kunnen: werken en kinderen combineren. Of getrouwd blijven omdat dat beter is voor de kinderen. Afstand nemen helpt ook om de lange-termijn-doelen duidelijk te zien. Je herinnert je weer hoe je een jaar geleden tegen je leven aankeek, wat je toen voornam. Ook de frustratie die je voelt tegen de tijd dat de vakantie voorbij is en je weer terugmoet in de mal van je dagelijks leven kan een reden zijn om eindelijk de knoop door te hakken.

Waarom blijven mensen vaak lang aanhikken tegen een beslissing?
"Uit angst. Mensen geven altijd een heel scala aan redenen op waarom ze hun baan niet kunnen opzeggen, niet minder of meer kunnen gaan werken, hun relatie niet willen beëindigen… Maar uiteindelijk komt het altijd neer op angst. Angst voor onzekerheid die een verandering met zich meebrengt. Mensen houden van veiligheid, ze kiezen vaak liever voor de zekerheid van de bestaande situatie, dan voor de onzekerheid van de nieuwe, onbekende situatie. Ook als de bestaande situatie nog zo schrijnend. Iedereen kent voorbeelden van mensen die het heel slecht hebben ergens, in een relatie bijvoorbeeld, en dan toch blijven, gewoon omdat ze weten wat ze hebben. Als ze veranderen, moeten ze nog maar zien wat ervoor in de plaats komt."

Wanneer durven mensen wél die stap tot verandering te zetten?
"Of de frustratie over de oude situatie wordt te groot, of het verlangen naar de nieuwe situatie wordt te sterk. Dan heb ik het over het verlangen om te zijn wie je bent. Dat de resultaten die je hebt in je leven kloppen met wie je bent. Als je bijvoorbeeld een heel mensgericht iemand bent en je werkt in een technisch beroep, kan de frustratie naar meer sociaal contact, ervoor zorgen dat je op een bepaald moment de knoop doorhakt en ander werk gaat doen."

Is er iets mis met beslissingen genomen uit frustratie?
"Alleen als je geen benul hebt waar je wél naartoe wilt, is frustratie geen goede basis voor een beslissing. Je kunt beter eerst oriënteren op je mogelijkheden."

Soms is het moeilijk om te weten wat je echt wilt?
"Ja, daarvoor moet je naar je intuïtie kunnen luisteren. Die wordt vaak overschreeuwd door ideeën in je hoofd, in je omgeving, je opvoeding. Pas als je dichter bij jezelf komt, weet je wat je echt wilt en waarin je jezelf bedondert. Soms is er meer voor nodig om bij je intuïtie te komen. Bijvoorbeeld een persoonlijk ontwikkelingstraining, emotioneel lichaamswerk of een coachingstraject."

En wat als verandering niet kán?
"Dan kun je misschien toch iets meenemen uit dat verlangen naar iets nieuws. Als je bijvoorbeeld heel graag balletdanseres zou willen worden,maar je bent al 55, kun je wel nadenken over de achterliggende redenen waarom je danseres wilt worden. Misschien is het vanwege de muziek, of het optreden, of de lichaamsbeweging. Misschien kun je daarvan wat meer integreren in je dagelijks leven. Dus tóch veranderen."

Raad je mensen vaak aan om te veranderen?
"Ik zeg wel eens: als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg. Ik zie veel mensen die geen risico durven nemen doordat ze dingen hebben meegemaakt in hun leven die hun verlangen naar veiligheid groter hebben gemaakt. Maar angst, in de zin van onrust, is niet altijd een slechte raadgever. Zelf probeer ik zoveel mogelijk dingen te doen waarvoor ik iets moet overwinnen. Júist!"